tisdag 7 april 2009

Dawkins själviska gen falsifierad?

Darwinismens insikter i naturens tillvägagångssätt måste vägas mot den skada den orsakar till följd av obalanserade förespråkare som Richard Dawkins, vars rätta identitet gick i dagen först då han lämnade sin hemmaplan för att ägna sig åt hätska utfall mot religionen (vars utsagor ligger bortom, men på ett allmänt sätt uttalar sig om hans domän, naturen).

Nu verkar det dock vara nya fynd på ingång, och ScienceDaily redovisar ett intressant experiment där kooperativa jästceller med liten men dock marginal gynnas jämfört med "bedragarna" - jästceller som inte "förstått" att den Stora Bilden alltid går före "ego" och självtjänandets princip.

Det är m.a.o. varningsflagg för att Richards Dawkins kommer att bli hågkommen mest som en genant och besvärande demagog i biologins historia...


Kanske håller biologin på att bli vuxen? Snart kommer den kanske att börja greppa de sublima generaliteter som de djupa, filosofiska religionerna beskrivit... Den arketypiska psykologin, i Platons fotspår, lär likaledes att den mentala föreställningen av logisk nödvändighet föregår "världen".

Detta är radikalt! Det innebär att vetenskapsmän egentligen bara studerar sina egna föreställningar om "världen"! (Och faktiskt, det är så. Den vetenskapliga metoden handlar ju om att ställa upp hypoteser och söka verifiera dem.)

Immanuel Kant är bara en i raden av västerlänningar som insåg att vi aldrig kom åt "tinget i sig" utan bara vara egena föreställningar... På sistone har vi emellertid pga. många tekniska triumfer tenderat glömma att vi bara lever en myt under vår tid på jorden...

*****

Just anländ - och i ett helt annat ämne...eller? Alain Danielou (1907-1994) var en av världens främsta indologer. I While the Gods Play (jag tror det var hans sista bok) beskriver han den ålderdomliga, sydindiska shaivismens läror. I baksidetexten kan läsas:

"Clearly expressed in the ancient teachings ... concepts...in accord with, yet surpass, the boldest scientific speculations about conscioussness, time, the nature of life and matter, and the history and destiny of the human race."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.