söndag 5 april 2009

Filosofen

[Sokrates:] Dessa är de två typerna, Theodoros: Dels är det han som har uppfostrats i sann frihet och utan brådska, mannen du kallar en filosof - en man för vilket det inte upplevs som en vanära att verka simpel och oduglig när han konfronteras med vardagsgöra, som när, till exempel, han inte vet hur man bäddar en säng eller sötar en sås eller smickrar med sitt tal.

Sedan har du den andra typen, mannen som är vaken och smart i utförandet av alla dessa uppgifter, men som inte i sin tur vet hur att stämma upp en sång som en fri man, eller hur att stämma sitt vardagliga språks strängar till den tillbörliga lovprisningen av gudarnas liv och de som är lyckliga bland människor.

Platon - Theaitetos 175e

Ja, den ordinära praktiska människan passerar obemärkt förbi tills det är dags att ge kredd till det som är större än henne själv. Då går en ynklig brist på generositet i dagen.

Platon antyder ett problem som kan förmärkas i den svenska nationalsjälen, att vi, som berömmer oss av så mycket praktisk kompetens ("ingenjörsmentaliteten"), fullständigt tappar stilen när större frågor än den som rör vår duglighet som hantverkare förs på tal.


4 kommentarer:

  1. Uppfriskande att läsa dina analyser om samhällsläget i Sverige. Känns ibland som om många svenskar går som i en dimma utan djupare funderingar på något överhuvudtaget. Meningslösa bloggar med information om att man dricker kaffe, går på toa eller snyter ungarna…Man får sina femton minuter i rampljuset. Många vill synas – men vad har de att tillföra? Saknar djupare diskussioner om livet, döden, religion, psykologi, konst…verkar vara en stor rädsla för det andliga och en alltför stor tilltro till den virtuella världen och maskinerna. Ibland ser också människor så frågande ut när man vill lyfta samtalet till en högre nivå, som om man talade två helt olika språk…

    SvaraRadera
  2. Kul! Men jag ska nog hålla igen lite nu på just det här temat, som fått några inlägg. För nu kan det väl inte bli snurrigare i landet... Eller?
    :-)

    SvaraRadera
  3. Får en känsla att det kan bli snurrigare ett tag :), många gamla profetior pekar ju också på en försämring innan det blir bättre igen. Vi har allt vad vi behöver i Sverige rent materiellt men är så andligt avstängda. Istället för att ta tag i den andliga kris som Sverige befinner sig i skriver man ut lyckopiller på löpande band. Och människor blir som isen över ett fruset hav, ännu mer förstenade…Men för eller senare vänder det naturligtvis, många gamla läror talar om tidsåldrarnas gång och nu lever vi ju i kali yuga…

    SvaraRadera
  4. Instämmer helt. Fast de indiska tidsåldrarna är så överskådligt långa att jag har svårt att se dem som annat än matematisk spekulationsglädje - en tänkt megahistorisk scen att projicera föreställningar om livet mot.

    Det förefaller åtminstone i dagsläget omöjligt att grunda dem i några kända astronomiska eller andra fenomen.

    Om en nyinförskaffad bok av indologen Alain Danielou meddelar något annat, kanske det blir ett blogginlägg om den saken...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.