lördag 4 april 2009

Och sen? Monas tidplan 2009.

Följande är strikt överkurs, endast för de som som fascineras av hur verkligheten och dikten möts.

En hypotetisk prognos baserad på oppositionsledaren Mona Sahlins ödeslott enligt det medeltida kinesiska systemet HO LO LI SHU (floderna Ho och Lo:s rationella tal).

Den process som är ett människoliv bröt kineserna ner i ett antal "milstolpar" som var och en karaktäriseras via för oss västerlänningar nästintill obegripliga sentenser.

Här är vinter-, vår-, sommar- och höstkvartalet 2009 baserat på Sahlins födelsedata.



Klicka för en förstoring


TA CHUANG - Det Stora Övervåldets Tid (en läsart av flera, övertryck är i vilket fall en nyckel här). I den aggressivt laddade atmosfär som råder under årets första kvartal förutspås subjektet enligt domslutet till den preciserande bottenlinjen (här utelämnat, men se länk nedan) att inta en låg profil. Minsta snedsteg kan få katastrofala konsekvenser när atmosfären, som här, är laddad av åska (tänk en kinesisk motsvarighet till Tors hammare).

*****

I nästa ögonblicksbild det här systemet ger oss, gällande f.o.m. vårdagjämningen och det närmaste kvartalet, har något dramatiskt hänt!

I enlighet med systemets schematiska natur har nu årets ingångsvärde "ställts på huvudet" (bokstavligen) och den situation som skildrades i termer av en pådrivande och nästintill okontrollerbar kraft, ersätts nu av en bilden av TUN, någon stadd i reträtt, någon på väg bort från spelplanen (den preciserande topplinjen sägs ha lämnat den aktiva situationen).

I kinesiska kommentarer brukar den "FETA RETRÄTT", som ordalydelsen på toppen går, indikera någon som går i pension i högönsklig välmåga (feta grisar var t.ex. en symbol för stort välstånd i det gamla Kina). Hur förunderligt väl flätas här inte AMF:s pensionsskandaler samman med Sahlins eget öde! Vi kan läsa texten helt bokstavligt - den säger "FETA PENSIONER" (men drar därmed också ett streck för individens yrkesverksamma liv).

Dvs, det är under detta kvartal effekten av det sossemärkta myglet på Sahlin visar sig genom de statistiskt säkerställda opinionssiffror som berättar att förtroendet för Sahlin nått bottenlåga 20%. Termen TUN - någon som "ebbar ut" eller lämnar arenan - är ytterst signifikativ!

Anmärkning 090424.

Tre veckor efter det här inlägget rapporterar Expressen och DN om socialdemokratins fortsatta "tapp" i väljarundersökningar. Det vore underligt om inte (s) och Monas öde är sammanflätat även på den här punkten, och TUN, Reträtten, kan alltså symbolisera flykten från partiet.

De som Monas prognos förutspår fly är de FETA grissvålarna, dvs. de väljare som redan har sitt det torra och nu, i den förhöjda spänningen i samhället, inser att de inte längre delar socialdemokratins värderingar, utan lika gärna kan komma ut som de pekuniära borgare de är.

Men var det då inte alltid arbetarens dröm att i allt likna borgaren? Boendestandard och prylar i sina rum? Det är ett naturligt avslut för socialdemokratin vi ser här då folk i parti och minut lämnar scenen efter att ha vuxit sig feta som grisar inför slakten.

Att sedan Margot Wallström enligt SvD inte ser någon omedelbar lockelse i att återvända från Bryssel till (s), kan ur Mona Sahlins omen-perspektiv även detta liknas vid att de som vuxit sig FETA har råd att dra sig ur!

*****

Sommarkvartalet och en ny sinnebild att kontemplera - rubriken är just KUAN, kontemplation. Detta ser ut som sommaren då Sahlin för första gången börjar smaka på tanken att avgå. Det övergripande domslutet (se bilden) berättar om en "högstämd eftertanke" som beror på att ett rituellt offerdrama är nära förestående. Översteprästen har tvått sina händer men ännu inte slaktat offerdjuret.

Dvs, det är den här bilden vi andra ser. Men den preciserande linjen har en lite annan synvinkel. Den är åter den understa "gräsrotslinjen" - för nu upprepas vinterns tema med varje bruten Yin-linje vänd till heldragen Yang och vice versa och kontrollinjen är därför densamma som sex månader tidigare.

Och den som just är i början av arbetet på att tillägna sig den Stora Kontemplationens högstämda sinne, kan inte förväntas bearbeta situationen med samma djup och insikt som Översteprästen som utför själva offret.

Sahlins sommarkvartal beskrivs som om hon själv var en ung liten person nere i folkhavet som utan riktig förståelse blickar upp mot offerkullen och försöker förstå det drama som där kommer att utspela sig.

Offerlammets eller syndabockens blod måste rinna för att jorden på nytt ska bli bördig. Detta förstår ännu inte den unga kontemplatören.

*****

Hösten kommer och med den en ny sinnebild. Grundtemat beskriver någon som laddad och leende drar ut i fält, ut på en eriksgata i syfte att LIN - utöva ett stimulerande inflytande på folket. Detta är i det antika Kina bilden av kejsaren som under sommarmånaderna (då rättskipandet tog "semester") ägnar sig åt resor i provinserna för att inspirera och säkra folkets lojalitet.

Det generella domslutet varnar för att de här goodwill-kampanjerna har sin tid och att när åttonde månaden kommer (september hos oss) måste kejsaren vara tillbaka i huvudstaden för att ta hand om de brottmål som hopats under sommaren. Höstkvartalet var tiden då sträng rättvisa skipades. Händelsevis är även i Sverige september tiden för "riksdagens högtidliga öppnande" efter sommaruppehållet, men efter det upphör likheterna.

Redan på denna grund kan man tycka att det är fel sinnebild som matchats med fel kvartal. Om det är så här Sahlin tänker i höst, att en liten drajv bland gräsrötterna ska lösa förtroendesvackan, då har hon kanhända missat vad det verkliga året vittnar om: med hösten är skymningens tid kommen. (Jfr Jesus kritik att folket runt honom var inkapabla att läsa av livets egna tecken.)

Så länge som jag studerat det här systemet, gapar ännu många luckor. Den preciserande topplinjen beskriver för Sahlins höstkvartal hur absolut rättframhet i tilltalet måste vara det som styr en kejsare som vill nå folket och vinna deras lojalitet. Väl, men har denna slutkommentar kring det entusiasmerande ledarskapets tema prioritet över min tidigare invändning att "eriksgatan" kommer för sent?

Hur som helst, ser det ut som om Sahlin inte riktigt bottnade i tanken på resignation under sommarkvartalet, för hösten ser henne köra på igen.

Tiden får utvisa om den här snabbkryssningen genom det här gamla politiska instrumentets "biorytmer" matchar det som kommer att tima under årets andra hälft. De första två sinnebilderna ligger inte helt fel i förhållande till fakta.

____

Expressen om opinionsmätningen. DN och SvD, båda med emfas på alliansen framgång.

Domsluten till de preciserande enskilda linjerna i hexagrammen 34, 33, 20 samt 19 ges här :

www.hall-of-man.com/i-ching/

När lördagen så förflutit kommer äntligen Aftonbladets version av nyheten och då med Sahlins utspel, uppmaningen till Wanja Lundby-Wedin att avgå. Se åter Sahlins vårprognos på temat Retirera, Gå i Pension - vilket lätt också kan utläsas som Avgående.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.