måndag 20 april 2009

Slemmet anfaller!

Just snygg biverkan av den industriella stordriftsvärlden: de lömskaste av bakterier samlar sig i dolda utrymmen i världens reningsverk, inväntande rätt tidpunkt att kraftfullt decimera den konsumistiska västerländska människoarten.

Ja, så långt gick kanske inte
DN-artikeln, men jag ser scenariot, auktoritativt ledd av ungdomens mönsterbildande läsvanor (se nedan)...

Med jorden sålunda tvagad av den smuts människorna själva producerade, kan vi sedan ta steget in i den nya mänsklighetens tidsålder, Vattumannen, eller vad den än kommer att kallas. Missa inte att vi just nu genomgår de sista århundradena av Fiskarnas tidsålder, vilken i antiken kopplades med tvagning och rening från världens synd.

Ibland tror man - med novellisten Jorge Luis Borges - att världen just bara är ett symboliskt skådespel där en "handfull metaforer" valsar runt, och att det bor en djup mening i själva de händelser man möter. Som den gåtfulle läraren Jesus från Nasaret sade, "Den med ögon, må han/hon se!"




Maud Wendall fick syn på Slemmet när det trängde upp ur slasken. Hon rynkade pannan mot den grönvattniga slemmassan och försökte trycka ner den med fingret...
Hon kände ingen smärta och det dröjde flera sekunder innan hon upptäckte att fingret var borta - att det nu ersatts av Slemmet som kröp vidare upp mot handen. Hon skrek till och kastade sig bakåt. Men hon satt fast som i en lång grön sträng vid slasken. Och nu var hela handen borta... Och nu armen...

Wahlströms Kalla Kårar-serie, volym 4 (1971)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.