söndag 5 april 2009

Vad är intuition?

Platonismen ser intuition som effekten av att ha tvättat fönsterrutan så att Intelligensen (Formernas värld) tränger ned i det ibland rätt dunkla psyke mänskligheten begåvats med.

Understundom uppstår intuition t.o.m. hos dem som är ganska måttliga i sin filosofiska praktik (i Platons mening):

Att Svenska akademin nu tillsätter en person (byggd av jord och vatten)...är då ett ockult omen om Sveriges intellektuella prioritering december 2008. ....är det kanske ett varsel om stridigheter i det svenska intellektuella luftrummet? Den svenska materialismens slutliga sönderfall i ett inbördeskrig?

Blogginlägg om Peter Englund (nytt fönster) i december 2008

"Profetian" tål att jämföras med Aftonbladets förstasida 4 april 2009 där en "catfighten" är i full gång: socialistisk kvinna mot socialistisk kvinna. Här är då "inbördeskriget" jag siade om.

Och ämnet är förstås "elementen jord och vatten" (lervälling) - "den svenska materialismen". Mitt inlägg om Englund som omen för Sverige 2009 var i backspegeln ett klassiskt exempel på intuition eller profetia. Och så snabbt den gick i uppfyllelse!





Det är helt otroligt spännande, det som händer i Sverige just nu. Det är ett nationellt uppvaknande ur en dröm om den lilla svaga svensken. Här föds äntligen den vuxne som Individ! (Nöden - eller krisen - är uppfinningarnas moder...)

Att sedan ryggsäcken fortfarande är proppfull av annan inskränkthet och en hel del ogrundade uppfattningar om hur mycket mer avancerade vi är än övriga världen, blir uppgifter för kommande årtionden att rätta till.


Implosionen i denna själva svenskhetens kärna - de 40 år av socialistiska värderingar som påverkat även folk högerut - sammanfaller på ett lustigt vis med den uppmärksamhet jag i flera blogginlägg här (och på siderisk.blogspot.com) ägnat den svenska nationalsjälen.

Och det är väl så med dem med konstnärliga anlag (hela min barndom gick åt att rita och berätta, även om det inte fick någon uppföljning i vuxen ålder). Artistiskt lagda individer sägs bära folket i sitt hjärta och kan känna av skeenden i tiden lite i förväg.
Den dåraktiga arten, som Lars Vilks, förstår inte vad de själva upplever och gör sig därmed till ondskans instrument genom oreflekterat blasfemiska verk.

Dessa är då konstnärer som enlig antik åsikt är hemsökta av onda andar.
De kan inte hjälpa detta. Det är deras karma i just det här livet, men de tjänar förstås som katalysatorer för många andra processer av annan karaktär. Helheten är ofattbart komplex - oöverskådligt komplex. Vi förstår knappast vår egen roll i det stora hela...

Men de konstnärer som förmår läsa sina impulser från Världssjälen och bearbeta dem med dagjaget (normalförnuftet) - där hittar man den intuition som börjat övergå i medveten intelligens.


Förstå sedan vilket medvetande den människan måste ha haft om vilket Johannesevangeliet lyriskt skrev: "Och Logos (Ordet, Intelligensen) blev kött och vistades med oss".

På flera ställen i Nya testamentet omvittnas det att Jesus var tankeläsare - en klärvoajant. Och sådana här bieffekter är helt naturliga på vägen upp ur mörklagd materialism till de våningsplan där platonisterna menade att Den Rationella Själen dominerar.

Antikens filosofi är häpnadsväckande relevant (den är tidlös!) om man börjar realisera den själv så att den blir mer än tomma ord. Platon menade att Intelligensens födelse i människan berodde på hennes studier av stjärnhimmelen - exakt den tanke science fiction-författaren Arthur Clarke lånade till filmen "2001 - ett rymdäventyr".

Om du minns, hittade de förhistoriska aporna på jorden plötsligt en jättestor kolsvart "gravsten" på den vältrampade stig de dagligen traskade - i ren instinkt - för att dricka vatten i en bäck.

Den svarta stenen (en sinnebild för natthimlen) kom till liv och började visa lysande geometriska mönster (himmelens stjärnbilder).

Vissa apor blev hysteriska eller helt sjuka - deras hjärnor tålde inte att utsättas för denna "överstimulation".
Men andra apor blev nyfikna och satte sig ner att beskåda "föreställningen" av lysande, skiftande geometrier - de första stjärnskådarna!

Den svarta stenen/natthimlen hade nu öppnat ett hål i apornas habituerade och av instinkt dominerade medvetande. "Övervåningen" hade kommit ner till jorden och hittat en lämplig djurart. Ordet kom och blev till kött!

O bless the continuous stutter of the Word being made into flesh.

Leonard Cohen - The Window (1979)

Nånstans där klippte Stanley Kubrick filmens intro och gick över i nutid där NASA-astronauter hittat en likadan svart monolit på månens baksida...

I filmens slutscen återvänder en astronaut genom rymden till jordklotet som ett foster (den spejsiga sista halvtimman utan en enda replik gjorde mig rätt konfys när jag första gången såg filmen runt 17 - jag hade inte filosofi nog att fatta bildsymboliken då).

Fostret är symbolen för en inkommande själ till jorden som nu förstått mycket under sitt förra liv som astronaut. Gamla Veda-skrifter från Indien talar om "det gyllene barnet" och Johannesevangeliet om att världsförnuftet självt kan - om det så önskar - ta sig en kropp och vandra på jorden som skenbar människa...

Dagen för inlägget är söndag, Solens dag. Förr den västerländska traditionen en dag för studier och reflektion över det liv man lever på jorden. Så varför inte en sista titt på den monolitiska himmel som nu ser ut att upplösas som en dröm från igår?

En himmel på tre dagar när identisk med Adolf Hitlers födelse, och ett uttryck för samma fixering på social miljö ("Lebensraum") som hämmat svenskens individuering något oerhört.




Ja, som synes är det Socialemokratiska Arbetarpartiets horoskop som är på väg ut, och med den "barnet som kräver att få makten".

(Se det astrologiska inlägget egenmäktighetssyndromet om den friktionsfyllda kombinationen av Väduren/Stenbocken - Aries/Capricornus.)

Horoskopets extrema snarlikhet till Adolf Hitlers svarar mot det faktum att Hitler övertog mängder av idéer från den svenska socialismen till sin ideologi, och att svenskarna trots "Internationalen" är smygrasister - precis som nazismen öppet bedyrade ARIES, ariernas, överhöghet jämfört med andra folkslag. Allt detta är en fascinerande historia i sig, och kan pusslas ihop via andra källor.

Det står alltså redan ganska klart att barnsymbolen Väduren (Aries), som det är konfigurerat i SAP-horoskopet, knappast är "det gyllene barnet" från Veda-skrifterna eller Kubrick/Clarkes "2001". Det är ett barn av järn och bly:
"Makt åt mig och alla i samma belägenhet som mig!"

Men egoism blir inte vackrare bara för att den upprepas av tusentals röster. Den får istället namnet "gruppegoism" - samma primitiva flockmentalitet som man hittar bland djuren. MÄNNISKAN, den objektiva och myndiga, är ännu inte för handen.

SAP-himlen hade varit alltför svår för aporna i filmen 2001, för man måste ha tittat på himmelen tusen gånger innan man börjar ana vad Jesus menade när han sade: "I min Faders hus finns många boningar".

SAP-horoskopet är bara EN STILLBILD, men de "många boningarna" är i själva verket OÄNDLIGT MÅNGA.
Efter att ha sett tusen variationer på tema kickar en dag den totala effekten in och man får en glimt av "övervåningen" och fenomenens obeständighet men dock lagbundenhet.

Intelligens visar sig i förmågan att syntetisera, framställa något brukbart av en inutition. I den hantverksskicklige svenskens perspektiv känns produktion av TANKESTOFF ofta ovant och t.o.m. onyttigt. I Sverige kan man få höra dravel som passerar för folkvisdom i stil med, "tänker du för mycket blir du galen" - ett klart eko av en sjuk mental tvångströja som legat som ett tryck över landet.

Men det är nytt tankestoff vi mest behöver nu. Lateralt tänkande, förmågan att knyta samman skenbart skilda ämnen och se Gestalten bakom allt. Då är vi på bana, nu när den här provinsiella gruppegoism som varit svenskhet tycks vara på väg att rasa samman.

Det verkar som om världen i morgon kommer att efterfråga en GLOBAL INDIVID - det gyllene barnet. Då har vi inte råd med svensk självgodhet och överskattning av vårt eget.

Nu är det för var och en att börja träna upp sin egen intuition och ta del av den fenomenala "övervåning" som inte vetenskapen har det i sin metod att kunna ringa in, en övervåning som generöst vill dela med sig till oss och göra oss till ännu mer än det vi är. Platons vara eller vardande, är högaktuellt i dessa dagar.


_____

SvD går igenom den socialistiska "soppan".

DN om Wanjas nästa drag efter utfallet från Sahlin.

Expressen (sade han pliktskyldigt och länkade in sig lite mer i den pseudoverklighet som är bloggosfären...).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.